9 Mayıs 2011 Pazartesi

Güzel yazı nasıl yazılır

1. Başlangıç cümlesini yazmadan önce ne yazacağınıza, kimin için ve ne kadar uzunlukta yazacağınıza karar verin. Boş ama uzun bir yazı mı yazacaksınız ya da makul uzunlukta ama dolu dolu bir yazı mı yazacaksınız?
2. Yazdığınız konuyu araştırınız, ansiklopedilerde, gazetelerde ve artık çok büyük ve önemli bir kaynak olan internette. Konunuza sadık kalmak sizin daha derli toplu bir yazı yazmanızı sağlar.
3. Düşüncelerinizi sıralayınız. Tarihsel ya da bilimsel bir yazı yazıyorsanız bu sıralama ve düzenleme sizin için daha önemlidir.
4. Kendiniz için değil, hedef kitleniz için yazın. Yani okuyucularınız anlayacağı şekilde, basit ve sade. Unutmayın herkes bir şeyler anlatmaya çalışır ama diğerleri sadece basit olanı anlar.
5. Başlığınız ve başlangıcıız yaratıcı ve çekici olmalıdır.
6. Yazınızı duyumsayarak, hissederek yani beş duyu organınızla algılayarak yazın.
7. Yazınızda yabancı kelimeler kullanmamaya çalışınız.
8. Cümlelerinizi belirgin yapmaya çalışınız yani yüklem kullanmaya dikkat ediniz.
9. Yazınızın sıkıcı olmamasına gayret ediniz. Yazınıza nefes aldırın. Okuyucu sıkılmak istemez.
10. Cümlelerinizin yerleşimine dikkat ediniz. Yani konunuzu dağınık ve düzensiz bir cümle yığınıyla anlatmayınız.
11. Yazınızda paragrafların olması gerekir. Paragraf hem konu değiştirmek için, hem de okurun sıkılmaması için can kurtaran görevindedir. Genelde 10-15 cümleden sonra paragraf oluşturmaya çalışın.
12. Gereksiz kelimeleri, cümleleri yazınızda bulundurmayın.
13. Açık bir dille yazın.
14. Yazınızı duymaya çalışın, yani yüksek sesle okunduğunda kulağa nasıl geldiğini düşünün. Ya da yazınızı okuyarak kaydedin, sonra dinlediğinizde size fazlalık gelen yerleri atabilirsiniz.
15. Son cümlenizi dikkatli seçmelisiniz. Eğer bilimsel bir yazı yazıyorsanız son cümleniz kesin ve net olur. ancak roman, deneme vs tarzında yazıyorsanız son cümleleriniz özenle seçmelisiniz. bunun için beğeni gören yazarların yazılarındaki son cümlelerini inceleyin.
Güzel yazı yazmanın başlıca kuralları bunlar olsa da en önemli faktör sizin samimi olmanız ve ne anlatmak istediğinizi bilmenizdir. Ayrıca yazı yazarken dil bilgisi kurallarını ihlal etmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder